sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Suomalainen suunnittelu kullan arvoista

Niko lentäjänpoika lensi voittoisasti Hollannissa. Animaatio kaappasi Hollannissa järjestettävillä kansainvälisillä Cinekid lasten- ja nuortenelokuvafestivaalilla sekä kansainvälisen juryn pääpalkinnon että yleisön äänestämän parhaan elokuvan palkinnon. Kyse oli kuulema ensimmäisestä kerrasta, yksi kilpailija saa molemmat palkinnot. Suomalainen taiteellinen osaaminen menee siis eteenpäin.

Mutta tiesittekö, että suomalainen suunnittelu on ollut maailman kuulua jo viimeistään viime vuosisadan vaihteessa eteenpäin? Kansallistaitelijamme Akseli Gallen-Kallela voitti nimittäin kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä taideteollisuutta esittelevällä IRIS-huoneen sisustuksella vuonna 1900.






Taiteilija suunnitteli itse kaikki huoneen huonekalut ja tekstiilit, jotka Suomen käsityön ystävät sitten toteuttivat. Kuvassa esillä muun muassa jugend-tyylinen liekkiryijy, jota Suomen käsityön ystävät valmistavat ja myyvät edelleen. Huone oli esilllä Suomen paviljongissa, jonka suunnittelivat Armas Lindgren, Herman Gesellius ja Eliel Saarinen.

Tämän päivän Suomen paviljonki on Shanghai Expo 2010 -näyttelyyn rakennettava suomalainen arkkitehtuurinen luomus Kirnu.






HS:n mukaan Expon teemana on kestävä kehitys kaupungeissa, ja samaa teemaa vaadittiin myös rakennuksilta. HS:n mukaan Kirnun julkisivu on suunniteltu valmistettavaksi teollisuuden kierrätystuotteesta, muovipaperi-komposiittilevyistä, ja tuuletus on suunniteltu toteutettavan osittain luonnollisella tuuletuksella. Kirnun on suunnitellut JKKM -arkkitehtitoimisto, ja sitä on kehuttu etenkin sen sisätilojen ratkaisuista.


Vuoden 1900 Suomen paviljonki purettiin kuitenkin vielä samana vuonna, ja sama kohtalo odottanee myös Kirnua. Mutta kuka ties, ehkä tämä maitopysti saa uuden kodin jostain muualta. Nähtäväksi myös jää, kuinka voitokas Kirnun matkasta tulee. Sisälle olisi ehdottomasti päästävä.

Ei kommentteja: